Merhaba, Türkiye'den yeni mezun birinin veya baska ülkede olabilir, Abd' de 1yıl staj yapabilme hakkı bulunuyor(Mezun oldunuz tarihten itibaren 1yıl içinde baslamalısınız). Bunu göçmenlik sitesinden bakarak bulabilirsiniz, yasal statünüz ordaki stajerlerden farklı olmuyor. Benim sormak istediklerim ise bu süreçten ziyade. Abd deki mimarlık sirketlerinin tutumu
1) Staj süresince maas verme durumları oluyormu (min asgari ücret vb gibi yasa varmı)
2) Staj basvuruları, Türkiyedeki gibi ofise gidip merhaba staj yapıcagım seklindemi yoksa burada da büyük sirketlere online basvuru sistemi var. Nasıl isliyor abd de bu sürec
3) Calısma saatleri türkiyede genel olarak 45saat + mesai seklinde, abd de bu durum nasıl
4) Ofis ve santiye ayrımı abd de varmı, bizde ofisler 3e ayrılıyor. Santiye ofisi, mimari ofis, birde her ikisinide yapanlar
5) Burda isler genelde, tasarımdan ziyade yönetmelik açıklarını bulup, daha fazla metre kare elde edip, max verim saglamak üzerine. Çok nadir tasarım isleri olur, onlar da özel parası olan müsteriler ve bürokrasi torpili vardır. Genelde ögrenciler cizimin hersey oldugunu sanıyor ama ofisler de asıl iş belediyedeki yasal prosedür ve yapının yasal yönetmeliklere uyması. Bu yüzden ülkemizde tasarımsal yapılar bulmak cok zor. Abd de, yapılar tasarlanırken bu şekildemi yoksa daha cok tasarımamı bakılıyor
6) Zamanında bir hocamın dediği, abd de genelde çizimden cok, cizimi yazı ile anlatmak önemlidir demişti. Sonra 1-2 plan gördügümde, plandan çok, plan notları vardır. Türkiyeyi biliyorsanız kıyaslarmısınız
6) Bu soru biraz şahsi bir soru olucak. Ben haziranda rhode island eyaletinde 4ay bulunucagım, o sırada staj bulabilmek istiyorum. Türkiyede ögrenci iken büyük projelerde tasarım sürecinde çalısma ve kendi projelerimi yapma fırsatım olmustu. Bunun yanı sıra detay, metraj vb seylerde de çalıstım. Bunun ordaki sirketler için faydası olurmu ve staj için önerebiliceginiz eyaletler, mimar acıgı olan eyaletler, stajer arama siteleri varmı.
Tesekkür ederim.
6-10 yıllık deneyim ve 7-8 bin tl mi? Boşuna okuyoruz galiba.
Merhabalar öncelikle bilgilendirici mesajlarınız için çok teşekkür ederim.ABD da 2 uzaktan tanıdığım olmasına karşın sektörden olmadıklarından siz bizim için şanssınız açıkçası :)
Eşim ve ben 4 yıllık mimarlık lisans eğitimimizi tamamladıktan sonra 6 ve 10 yıllık mesleki tecrübeyle birçok herkesçe bilinen projelerde ve firmalarda çalıştık.Bu tecrübeyle 7000-8000TL maaş almak yerine bu donanımımızla(autocad,allplan,lumion,sketchup,Photoshop programlarını aktif olarak kullanıyoruz // maliyet bütçe analizi/dizayn ofis mimarlık / hakediş metraj /ihale süreç yönetimi gibi birçok görev)
1) 4 yıllık üni diplomamızla ve CV ‘miz ile iş bulabilir miyiz?
2)bulursak bulduğumuz işle kira+gıda masraflarımızı ödeyebilir miyiz?
3) new jersey Mi milwaukee Mi bizim için daha gidilesi / kalınası / yaşanası ?iş güç olarak...
4)Önerebileceğiniz firma iletişim bilgileri var mı?
5)Sadece Türkiye lisans diplomasıyla çalışmanın yasaL olarak orada bir zararı var mı ?
6)Yoksa atıyorum ben Türkiye’deyken maille bir firmayla görüştüm .O firma beni bu şekilde lisans diplomamla kabul etti gel başla dedi:) devletlik yasal bir sorun olmaz mı ?
soru ve cevap için çok teşekkürler
Taha Merhaba,
Forum’da paylaşımda bulunarak sorunu ilettiğin için çok teşekkür ederim.
Sorularını maddeler ile aşağıda bılgım dahilinde cevaplamaya çalışacağım.
Staj süresince maas verme durumları oluyormu (min asgari ücret vb gibi yasa varmı)
Evet, Amerika’da staj yaptığın her yer daha doğrusu 95% si sana maaş vereceklerdir. Bu durum Amerika’da çok büyük önem taşıyan bir konu ve hatta iş yerleri özellikle maaşsız stajer çalıştırmaya karşılar. Tecrüben dahilinde ve her durumda bir maaş alacaksın.
Askeri ücret diye bir durum bulunmamakta. Amerika’da genelde, özellikle stajlarda aylık değil saatlik maaşa bağlanıyorsun ve genel olarak tüm zamanlı yaptığın stajlarda haftada 40 saat çalışman gerekli oluyor. Saatlik ücret aldığın için çalışma saatlerini 40 saatte tutmanıda ayrıca söylüyorlar.
Kazanacağın miktara gelince;
Bu miktar stajı yaptığın yere göre değişiyor. Mesela saatlik California eyalerinde alacağın ücret Indiana eyaletine göre daha fazla oluyor, fakat yaşam, kişisel harcamalarında aynı şekilde artıp azalıyor. Bu sebepten dolayı aynı duruma geliyor.
Amerika’da mimarlık stajer maaşları genel olarak bir aralık koyarsak saatlik 17 dolar ile 22 dolar arasında değişiyor.
Şu şekilde örnek verebiliriz;
Saatlik 20 dolar kazanırsan haftada 40 saat çalışarak aylık alacağın total ücret $800 olacaktır. Genelde şirketler 2 haftada 1 kere şeklinde ödeme yapıyorlar yani 2 kere $1600 şeklinde ödeme alıyorsun.
Fakat şunuda eklemek gerek bu aylık kazanacın olan $3200 ın hepsini alamıyorsun. Federal ve state verdgileri ödüyorsun ve bunlarda maaşından düşülüyor. Sen düşüldükten sonra kalan miktarı alıyorsun.
Vergilerinin bir kısmını daha vergi formlarını doldurarak geri alıyorsun.
Staj basvuruları, Türkiyedeki gibi ofise gidip merhaba staj yapıcagım seklindemi yoksa burada da büyük sirketlere online basvuru sistemi var. Nasıl isliyor abd de bu sürec
Öncelikle bence dünyanın her yerinde her ofise gidip merhaba ben geldim staj yapmak istiyorum diyebilirsin. Ülkeler farklı olsada konuşacak olduğun kişiler birer birey ve bence burda daha nazik karşılıyorlar.
Ama tabiki bu yolu izlemek yerine daha düzenli, sistematik şekilde bir yol izlemelisin.
Bence en doğru yol önce iş başvurularını bulmak ve başvuracağın yerlere mail yolu ile iş başvuru ilanı hakkında geri dönüş yapmak.
Bu maıillerin içeriği genelde 10mb yi geçmeyen bir portfolyo, CV ve çoğu zamanda bir “Cover Letter” yazmanı isteyeceklerdir.
Cover Letter kısaca senden bahseden, ve neden bu işi, stajı istediğini, baş vurduğun yere olan ilgini, sebebini açıkladığın, ister pdf isterse maile yazarak paylaştığın mektupdur.
Calısma saatleri türkiyede genel olarak 45saat + mesai seklinde, abd de bu durum nasıl
Bu sorunun cevabını farkında olmadan verdim sanırım. Amerikada çalışma saatleri genel olarak günde 8 saat olmak üzere haftada 40 saattir. Bu saati geçtiğin zaman overtime yapmış oluyorsun ve seni daha fazla çalıştırdıkları için normal çalıştığın saat ücretinden daha fazla para ödemeleri gerekiyor.
Yani Türkiye’de olduğu gibi değil. Fazla çalıştırdıkları taktirde seni yasal olarak o saatler için daha fazla para ödemeleri gerekiyor.
Ofis ve santiye ayrımı abd de varmı, bizde ofisler 3e ayrılıyor. Santiye ofisi, mimari ofis, birde her ikisinide yapanlar
Eğer staj yapacağınız şirket büyük bir şirketse evet takımlar ayrılabilir, iş bölümü ve tecrübe dahilinde ayrılabilir. SOM gibi şirketlerden bahsediyorum.
Eğer mimarlık şirketleri küçük ise hayır. 10-15 kişilik ofislerde bu ayrım yapılmıyor ayrıca şantiyelerede belirli zaman aralığında ziyaretlere gidiliyor.
İnşaatın genelinde contractorlar ya da mühendislerle iletişim halinde oluyorsun. Herkes kendi rolüne çok hakim olduğu için bir problem de yaşanılmıyor.
Burda isler genelde, tasarımdan ziyade yönetmelik açıklarını bulup, daha fazla metre kare elde edip, max verim saglamak üzerine. Çok nadir tasarım isleri olur, onlar da özel parası olan müsteriler ve bürokrasi torpili vardır. Genelde ögrenciler cizimin hersey oldugunu sanıyor ama ofisler de asıl iş belediyedeki yasal prosedür ve yapının yasal yönetmeliklere uyması. Bu yüzden ülkemizde tasarımsal yapılar bulmak cok zor. Abd de, yapılar tasarlanırken bu şekildemi yoksa daha cok tasarımamı bakılıyor.
Bu konuda benim tecrübem ve gözlemleri şu şekilde,
Amerika'da mimarlık şirketleri için tasarım ruhu çok ve çok önemli bir unsur olduğu düşüncesindeyim. Çalışılan projeler ister "Residential" ister "Commercial" isterse de "Educational" olsun.
Tabiki “efficiency” çok önemli. Özellikle toplumsal yaşam projerlerinde, nasıl alan kazanırız, nasıl daha fazla kişi sığdırırız gibi konular ortada oluyor, ki zaten hepimizin çözmeye, anlamaya çalışması gereken, evrensel bir problem olduğunu düşünüyorum bunun.
Fakat bütün bunlar yapılırken, aynı zamanda da tasarımın inceliği, iç mimari, alan bölünmesiyle olan uyumu. Aynı zamanda da “sustainable” olması. Yeterli ışık alması, soğutma, ısıtma system kullanımının düşünceli tasarım ile en aza indirgenmesi gibi düşünceleri ve yaklaşımlar Amerika’da bulunan mimarlık şirketlerinin genelinin bir parçası.
Kısacası işin türüne, boyutuna bakılmaksızın hem Teknik hemde tasarım alanlarına hakim bir mimarı işleyişi mevcut burda. Bence doğru olan yaklaşımda bu şekilde.
Bu soru biraz şahsi bir soru olucak. Ben haziranda rhode island eyaletinde 4ay bulunucagım, o sırada staj bulabilmek istiyorum. Türkiyede ögrenci iken büyük projelerde tasarım sürecinde çalısma ve kendi projelerimi yapma fırsatım olmustu. Bunun yanı sıra detay, metraj vb seylerde de çalıstım. Bunun ordaki sirketler için faydası olurmu ve staj için önerebiliceginiz eyaletler, mimar acıgı olan eyaletler, stajer arama siteleri varmı.
Öncelikle, bu konularda bilgin ve tecrüben olması senin bir çok adım öteye taşıyacaktır.
Fakat bunları düşünceli bir seşilde hem CV’de hem portfolyoda hem de “Cover Letter” ında belirtmen gerekir.
Amerika’da özellikle şuanda mimarlık sektörü gayet geniş ve ilerlemekte olan bir sektör. Onun için şuı eyalete gidersen daha fazla iş bulursun demek yanlış olur. Fakat büyük eyaletleri düşünürsen tabiki daha fazla iş dönümü olduğu için daha fazla şirket bulabilme imkanın olur.
Illinois, Massachusetts, New York, California, Washington D.C, Washington.
Rhode Island’da lokasyon olarak, imkanlar olarak gayet güzel olduğunu düşünüyorum. Eğer zaten Rhode Island’a gidecekseniz, oraya yoğunlaşmanızı öneririm. Aşağıda kullanabilceğinizi düşündüğüm hem mimarlık alanı için hem de genel arama yapabileceğin bir kaç yararlı sitenin linkini paylaşıyorum.
AIA Career Center – Burada ayrıca Cover Letter ile ilgili örneklerde bulabilirsin.
Coroflot
Arkitekrum
WayUp - Burada genel olarak ilk başlayanlar için staj imkanları paylaşılıyor.
Archinect
Indeed
Glassdoor
Career Builder
Dice
Linkedin
Google Careers
Tekrar forumda paylaşımın için çok teşekkür ederim, eminimki bu paylaşımdan başka arkadaşlarımızda faydalanacaklardır.
Tekrar görüşmek dileğiyle.