Merhaba, ben portfolyo hazırlamaya giriştim şimdi ama nereden hazırlamam gerektiğini bilemedim. Behance, Adobe Portfolio gibi online portfolio hazırlamak için web siteler varmış ama bunlar okullar istediği tarzda değil sanırım, kitap gibi olanlardan değil yani. Kitap gibi olması için nerden hazırlamalıyız portfolyomuzu ?
top of page
To see this working, head to your live site.
3 Comments
bottom of page
Çok teşekkür ederim :)
Elçin merhaba,
Paylaşımın için öncelikle çok teşekkür ederim.
Seninde farkında olduğun gibi Behance ya da Adobe Portfolio platformları okul başvurularından ziyade daha çok kendi projelerini sunum şeklinde, online platform üzerinden sergileyebileceğin kişisel bir proje galerisi ya da tek sayfalık, sayfayı yukarıdan aşağıya kaydırarak sunmak istediğin her ne varsa sunabileceğin platformlardır.
Mimarlık yüksek lisans başvurularında ise bizden istenen projelerimizi içeren ve kompozisyona sahip olan bir portfolyodur. Her okulun bununla ilgili sayfa boyutu zorunlulukları vardı.
Daha önce "Amerika'da Mimarlık Yüksek Lisansı Yapmak için nasıl hazırlanmalıyım? Gerekli belgeler nelerdir?" makalemizde de bahsettiğim gibi,
"Portfolio sayfa sayisi, sayfa duzeni ve boyutu universitelere gore degisebiliyor. Mesela Harvard Universitesi 12”x”18” ve ya A3 boyutunda isterken U.C Berkeley 8.5”x11” formatinda isteyebiliyor. Fakat hepsinin aradigi ortak ve en onemli noktalara portfolyonuzu hazirlarken ozellikle dikkat etmeniz gerekiyor."
Bu sebepten dolayı portfolyonu hazırlarken Behance, Adobe Portfolio ve benzeri hatta PowerPoint' den de uzak durmanı öneririm.
Bunun dışında kullanmanı önereceğim iki tane araç olacak.
1- Adobe Photoshop
Adobe Photoshop benim ilk tercihim olacaktir. Hem birlikte çalıştığım öğrencilere hem de bu soruyu ileten arkadaşlarıma ilk önerim Photoshop olmakta.
Bunun sebebi, hem Indesign'da oluşturduğun sayfa düzenini oluşturabilimek hem de bu düzeni oluştururken çizimler ve görseller arasında gerek çizgilerle, gerek arka plan dokunuşlarıyla bir bağlantı sağlamak ve birbiri ile uyum içerisinde gelişen genel bir portfolyo kompozisyonu yaratabilmek.
2- Adobe InDesign
InDesign benim ikinci tercihim ve kullanmanı önereceğim bir araç olacaktır. Indesign'dan kolayca sayfa boyutlarını ayarlayabilir, sayfa marginlerini (Guidelines) oturtabilir, ve sayfa düzenlerini oluşturabilirsin.
3- Adobe Illustrator
Son olarak Adobe Illustrator' kullanmayı tercih edebilirsin. Yine aynı şekilde sayfa düzenini, boyutlarını ayarlayabilir, hatta teknik çizim düzeltmelerini bile bir noktaya kadar, programlar arası geçiş zorunluluğu olmadan yapabilirsin. Benim kendi tecrübem, Illustrator'un dosya büyüklüğünün diğer araçlara kıyasla daha fazla olduğu ve bu sebepten dolayı, ilerleme kaydettikçe bilgisayarda yavaşlama yaşanabiliyor.
Açıkçası bu 3 programda birbirinden etkili. Önemli olan senin hangi programı, aracı daha rahat ve etkili kullanabildiğin. Eğer bu programları tanıyorsan ve zaten bilgiliysen, bu seçimi senin için yapmak zor olmayacaktır diye düşünüyorum. Aksi taktirde bir Photoshop'tan başlamanı öneririm.
Photoshop'ta sayfa düzeni nasıl oluşturulur, margin, guidelines lar nasıl kurulmalı. Photoshop+Indesign+PDF geçişleri nasıl olur hakkında ileride bir makale yazısı paylaşmayı planlıyorum.
Umarım birazda olsa sorunun cevabını bulabilmişsindir. Paylaşımın için tekrar çok teşekkür ederim. @cicadiss
Eğer konuyla ilgili senin başka bir sorun varsa ya da bu paylaşımı okuyan arkadaşlarımın bir fikri, önerisi, düşüncesi varsa lütfen aşağıya yorum bırakın.
Bu paylaşımı ve platformu lütfen paylaşmayı unutmayın!
Şerefe!