Merhaba ,
Öncelikle yapmış olduğunuz bilgilendirmeler için çok teşekkür ederim. Sorulan soruları inceledim fakat konuşulan konular ofis mimarlığı üzerineydi. Benim merak ettiğim , şantiye mimarlığı nasıl işliyor?
Türkiye de mimarlık ofis ve şantiye olarak ayrılmaktadır. Şantiyede çalışan mimarlar genel olarak müteahhit kadrosunda çalışmaktadır. Ofis te çalışanlar ise Mimari ofis kadrosunda.
Amerika müteahhit kadrosunda Mimar istihdam nasıl ve ne kadar geçerli? İş olanakları mevcut mudur?
Türkiyede mimari ofisler her ne kadar uygulama projesi çizsede genelde bu çizimler uygulanabilir detaylar olmuyor.
Amerikada ofislerin çizdiği detaylar direkt uygulanıyor mu? Yoksa müteahit Shop drawing dediğimiz çizimleri hazırlıyor mu?
Ben green kart kazananıyım , yakın zamanda amerikaya gideceğim. Gitmeden önce türkiyeden indeed üzerinden iş başvruları yapmak istiyorum. Türkiyede büyük projelerin ve büyük firmaların şantiyelerin dizayn ofislerinde çalıştım ve müdürlük seviyesine kadar yükseldim. İş ararken ne olarak aramam doğru olacaktır. Architect olarak arattığımda karşıma genelde ofis mimarlığını tanımlayan işlerle karşılaşıyorum.
Sizden ricam , şantiye / contractor mimarlığının amerikadaki karşılığı, iş olanakları hakkında bilgi vermeniz.
Teşekkürler.
Ahmet bey merhaba,
Sitemize ulaşıp sorunuzu paylaştığınız için teşekkürler. Bir greencard kazananı olarak ve Türkiye’den mimar olarak Amerika’ya gelmeyi düşünen biri olarak doğru soruları sorduğunuzu söyleyebilirim. Sorularınızı bölümlere ayırarak cevaplamaya çalışacağım.
"Öncelikle yapmış olduğunuz bilgilendirmeler için çok teşekkür ederim. Sorulan soruları inceledim fakat konuşulan konular ofis mimarlığı üzerineydi. Benim merak ettiğim , şantiye mimarlığı nasıl işliyor?"
Amerika’da Türkiye'deki sistemi temel alarak açıklamış olduğunuz şantiye mimarlığı gibi bir sektör yaygın değil. Burada mimari şirketlerin müşterileriyle oluşturmuş olduğu anlaşmalar doğrultusunda, mimarlık ofisleri projeyi yöneten mimar ve takımının iş sahasında olmasına dair bir bütçe oluşurmakta. Bununlar beraber bu miktar sınırlıdır ve mimarın inşaatlara gitmesi bütçe göz önünde bulundurularak kritik anlarda denetim için gerçekleşmektedir.
Mimar koordineyi şağlamaktadır, yani projenin çizimlerinin tamamlanması ilk aşama, belediyeye onaya gitmesi sonraki aşama ve sonrasında contractorlar "genelde" projeye teklif vererek almaya çalışmakta. En son bir contractor işi aldıktan sonra mimar proje bitene kadar koordinasyonu ve denetimi sağlamaktadır. İnsaat başlamadan önce ise mimarlar inşaat alanına genelde bilgi toplamak adına gitmektedirler.
"Türkiye de mimarlık ofis ve şantiye olarak ayrılmaktadır. Şantiyede çalışan mimarlar genel olarak müteahhit kadrosunda çalışmaktadır. Ofis te çalışanlar ise Mimari ofis kadrosunda.Amerika müteahhit kadrosunda Mimar istihdam nasıl ve ne kadar geçerli? İş olanakları mevcut mudur?"
Yukarıda da belirttiğim gibi Amerika’da şantiye ve ofis mimarlığı olarak mesleğin ikiye ayrılma durumu bulunmamaktadır. Eğer çok büyük (SOM, Perkins Will, vb.) şirketlerde çalışmıyorsanız ve bu şirketlerde denetimden sorumlu mimar değilseniz, deneyimli bir mimar olarak mimari ofislerde proje mimarı olarak iş imkanları bulacaksınız.
Tabiki iş sahasında bulunarak yıllarca geliştirdiğiniz tecrübe sizin mimari detayları anlama yeteneğiniz olduğunu ve proje yönetiminden anladığınızı gösterebileceğinden bu sizin iş bulmanıza yardımcı olacaktır.
Bu noktada tabiki düşünmeniz gerek bir kaç konu olduğunu düşünüyorum. İlgilendiğiniz mimari sektörü hangi sektör? Residential, Commercial, Hospitality vb. Sektörlere göre inşa etme stilleri değişmekte. Amerikan konstrüksüyon “wood construction” hemen hemen tüm “Single Family Residential” projelerinde kullanılmaktadır ve bu sınırlarda çalışan bir mimarlık şirketine başvuru yaparsanız, sizin tecrübenizde birini işe almadan bu konuda bir bilgiye sahip olup olmadığınız size sorulacaktır.
"Türkiyede mimari ofisler her ne kadar uygulama projesi çizsede genelde bu çizimler uygulanabilir detaylar olmuyor. Amerikada ofislerin çizdiği detaylar direkt uygulanıyor mu? Yoksa müteahit Shop drawing dediğimiz çizimleri hazırlıyor mu?"
Kısa cevap: Evet detaylara yakından bakılıyor ve uygulanıyor.
Burada müteahit’e en yakın terimde kullanabileceğimiz “contractor” lar mevcut. Müşterilerin belirlediği “projeyi teslim etme şekli” doğrultusunda projeyi almaya çalışmaktadırlar.
Mimarlar bütün kordinasyonu sağlamaktadırlar. Mimarlar müşteri ile direkt iletişimdedirler. Mimarlar genel olarak çalışacakları consultant ları yani mühendisleri, peyzaj mimarlarını seçmektedirler ve aşamalı olarak ilgili belediyelere teslim etmek üzere çizimleri bu consultantlarla iletişim doğrultusunda hazırlamaktadır ve en son onay için belediyeye sunmaktadır.
Bu yukarıdaki kısa açıklama gerçekten çok uzun zaman ve çok masa başı koordinasyonu gerektirmektedir. Burada şirketler bu süreci başarıyla yönetebilecek proje mimarları aramaktadırlar, görevleri bu consultantlar ile iletişimi ve bağlantıyı kurmaktan öte kendi takımınıda yönetebilmektir. Bunların hepsi çok fazla bütçe gerektirdiği için gerekmedikçe mimarlık ofisleri çalışanlarını şantiyeye yollamamaktadır.
Sizinde anlayacağınız gibi bu durumda mimarların çok uzun zaman harcayıp bir araya getirmiş oldugu çizimler çok önemli ve çizilen detayların izlenmesi kaçınılmaz olmaktadır. Tabiki bazı seyleri contractor nasıl yapıcaksa yapmaktadır. Her detayı bire bir izlemek mümkün değil ama genel olarak türkiyeye oranla detaylara önem verilip takibi yapılmalıdır.
Contractorlardan shop drawings tabiki gelmekte, bunlar genelde fabrikasyon içeren öğeler doğrultusunda olup mimara onay için yollanır.
."...İş ararken ne olarak aramam doğru olacaktır. Architect olarak arattığımda karşıma genelde ofis mimarlığını tanımlayan işlerle karşılaşıyorum.
Sizden ricam , şantiye / contractor mimarlığının amerikadaki karşılığı, iş olanakları hakkında bilgi vermeniz."
Contractor ve mimar olmak iki ayrı şey ama bu tabiki ikisinin aynı anda yapılamayacağı anlamına gelmez. Burada lisanslı mimar olmanın süreci uzun olabiliyor. Bununla ilgili bir blog yazısı paylaşmıştım burdan ulaşabilirsiniz.
Eğer contractor olmak isterseniz mimar olmak yerine bu yoluda izleyebilirsiniz. Contractorlar mimarlara oranla tabiki daha fazla para kazanmakta. Çünkü çok fazla bulunmamakta. Demand/Supply.
Benim son zamanlardaki kişisel gözlemlerim şu şekilde:
-Mimari şirketler son dönemlerde yeni mezun ya da bir kaç yıl tecrübeli olan insanlara nazaran, proje yönetimi ve disiplinler arası koordinasyonu sağlayabilecek kişiler aramakta.
- "V tipi" konstrüksiyon öncelikli olarak döküman ve detay hazırlamada uzmanlık.
-Bina kodlarını bilmek çok önemli.
- Revit bilmek artı. LEED akreditasyonu önemli. Yeniden kullanım, green design tecrübeleri önemli.
Ama ben zannediyorum ki siz daha fazla sahada olabilecek bir iş tercih etmek istiyorsunuz.
Eğer contractor olmak ile ilgili iseniz bu konuda izleyeceğiniz yol farklı olacaktır.
Bu konu ile ilgili sorularınız varsa başka bir başlık altında sorabilirsiniz. Elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım. Burada uzun yılladır contractor olarak çalışan bir kaç kişi ile röportaj yapıp konuşmaları yakın zamanda paylaşmayı hedefliyorum.
Umarım size yardımcı olabilmişimdir.Belirttiğim gibi daha fazla sorunuz olursa her zaman ulaşabilirsiniz.
Teşekkürler ve iyi şanslar.
- Ege