top of page

Amerika'da Yüksek Lisans yaparken çalışmak

Updated: Nov 13, 2018

Amerika'da yüksek lisans yaparken çalışmak CPT adı verilen sistem ile mümkün olmaktadır.

CPT (Cirricular Practical Training) okul müfredatının bir parçası olan ve staj eğitim programına katılmanıza izin veren bir seçenektir. CPT müfredat dolayısıyla gerekli olmalı veya gerekli değilse bir ders kredisi alıyor olmanız gerekmektedir. Aynı zamanda CPT, sizin staj yaptığınız veya size iş veren şirkete özeldir ve mezun olmadan önce yapılmalıdır.




CPT' yi "Müfredat Uygulamalı Eğitim" olarak türkçeye çevirebiliriz. CPT mevcut olan müfredatın bir parçası olduğu sürece, öğrencilerin kendi çalışma alanlarında pratik deneyim kazanmalarını sağlayan bir çalışma yetkisidir.



Müfredat Uygulamalı Eğitim

Amerika'da Mimarlık okumak konularını ele alırken yasal olarak nasıl çalışacağımız hakkında da kısa bir bilgiye sahip olmamız gerektiğini düşünüyorum.

CPT Hakkında bilmemiz gereken temel bilgiler nelerdir?

CPT, okul müfredatının bir parçası olan ve staj eğitim programına katılmanıza izin veren bir seçenektir. CPT müfredat dolayısıyla gerekli olmalı veya gerekli değilse bir ders kredisi alıyor olmanız gerekmektedir. Aynı zamanda CPT, sizin staj yaptığınız veya size iş veren şirkete özeldir ve mezun olmadan önce yapılmalıdır.


CPT'nin amacı, öğrencilerin derslerde öğrendikleri beceri ve bilgileri kullanarak deneyim kazanmalarını sağlamaktır. Bu nedenle, iş ya da staj, doğrudan ana bölümünüzle ilgili olmalıdır.


CPT seçeneğinden yararlanabilmeniz için geçerli, aktif durumda olan F-1 vizeniz olmalıdır. CPT için uygun olmanız için bölümünüze tam zamanlı kayıt olma zorunluluğunuzda vardır.


CPT işveren yere özel olarak aldığınız bir çalışma iznidir ve yalnızca I-20 formunuzun 2. sayfasında belirtilen işveren için çalışıyor olmanız gerekir. Buna ek olarak, yalnızca I-20'nizin 2. sayfasında belirtilen başlangıç ​​ve bitiş tarihleri ​​arasında bu işveren için çalışabilirsiniz. Başka bir şirkete geçmek istediğinizde CPT çalışma izniniz işverenler arasında devredilemez. Yeni işe başlayacağınız işveren şirketten, işe alınacağınıza dair bir belge alıp yeniden okulunuzdaki advisor aracılığıyla yeni bir başvuruda bulunmanız gerekmektedir.

CPT nin süresi dönemseldir ve her güz, bahar ve yaz döneminde yenilenmek zorundadır.

CPT çalışma izni genelde yarı zamanlı stajlar için alınmaktadır.


Eğer tam zamanlı (12 ay ve daha fazla zaman sürecinde) CPT yaparsanız, mezun olduktan sonra OPT ye başvurma hakkınızı kaybedersiniz. Fakat yarı zamanlı CPT yaparsanız bu durumda OPT için olan hakkınızı kaybetmezsiniz. Yarı zamanlı CPT haftada en fazla 20 saat çalışma olanağı sağlamaktadır. Tam zamanlı ise haftada 20 saat veya daha fazla çalışma imkanı sağlar.


Son olarak CPT'ye başvurmaya hak kazanabilmek için, başvurduğunuz tarihten önce en az iki dönem süresince hem tam zamanlı öğrenci olmanız, hem de F-1 vize durumunuzu koruyor olmanız gerekmektedir.





Genel Özet:


- Yarı zamanlı CPT:  Haftada 20 saat veya daha az


- Tam zamanlı CPT: Haftada 20 saatten fazla


- Akademik yıl süresince Üniversitenize tam zamanlı kayıtlı olmanız gerekir.


- Tam zamanlı CPT yetkisini 12 aydan daha fazla olarak kullanırsanız okul sonrasında en az 1 yıl olarak hak kazanacak olduğunuz OPT çalışma izni için uygunluğunuzu kaybedersiniz.


- Yarı zamanlı CPT veya tam zamanlı CPT yetkinizi 12 aydan az bir süreyle kullanırsanız bu sizin OPT uygunluğunuzu etkilemez.


- CPT müfredat dolayısıyla gerekli olmalı veya gerekli değilse bir ders kredisi alıyor olmanız gerekmektedir.


- OPT (Optional Practical Training) okul sonrası tam zamanlı olarak çalışıp Amerika’da kalmanızı sağlayacak olan çalışma iznidir. OPT ile ilgili genel ve temel bilgileri sıradaki makalemizde ayrıntılık olarak bulabilirsiniz.



Tüm sorularınızı aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz, cevaplamaktan mutluluk duyarım.


553 views0 comments

Recent Posts

See All
Digital_Logo.png
bottom of page