top of page
Digital_Logo.png
Writer's pictureporfoliocracker

Amerikada Mimarlık Yüksek Lisansına kabul almak için niyet mektubu nasıl yazılmalı?

Updated: Jan 28, 2019

Amerikada ki okullara başvuru için niyet mektubu yazarken dikkate almanız gereken 4 temel madde vardır ve bu maddeleri tam anlamıyla doğru bir şekilde tamamladığınız taktirde kabul almamanız için hiç bir neden yok arkadaşlar.

Bu maddelerden yola çıkarak yazdığınız niyet mektubuyla, hem yaratmak istediğiniz mükemmel portfolyonuza yol gösteren bir araç, hem de portfolyonuzu en çok destekleyecek olan öğeyi oluşturmuş olacaksınız.

Niyet mektuplarımızı hazırlarken bir çoğumuzun yaptığı genel hatalar var. Bunlardan biri mektubumuzun genel olarak vermesini istediğimiz kurguyu yaratmak yerine ince ayrıntılara odaklanarak ana temadan uzaklaşmaktır.Mesela:- “Ben en çok ”… “ve “…” isimli mimarlardan etkileniyorum çünkü mimaride “modernizm”, “regionalism”, “post modernizm” vb. akimi benim için yegane esin kaynağı olmuştur.” Eee yani? Emin olun ki bu isimler bir tek sizin için değil herkes için esin kaynağı olmuştur. Burada dikkat edilmesi gereken, yazdığım örnekte size özel hiç bir ifade yer almıyor ve yüzeysel kalıyor. Sizi diğer başvuru yapanlardan ayıran ve farklı kılan bir şey degil.Ayrıca, arkadaşlar açıkçası bu cümleler niyet mektubunuzun bütünselliğini desteklemiyorsa kimse bu yazdıklarınızdan etkilenmeyecek ve dikkate almayacaktır. Sadece size ayırılan 15 dakikalık zaman zarfında laf kalabalığından başka bir şey de ifade etmemiş olacağız .İşin doğrunu söylemek gerekirse sizin yazdığınız mektubu komite üyeleri portfolyonuza 15 dakika göz gezdirdikten sonra, şöyle kısaca bir okuyacak ve sizin icin ayrılan bu kısa zaman zarfında laf kalabalığından daha çok neden sizi secmeliler bunu bütünleyici ve açık bir şekilde yansıtmanız gerekiyor.

Başarılı, etkileyici ve öz bir başvuru mektubu hazırlamanın sırrı olan4 ana temel nokta nedir? 1- Kendim Hakkında Bölümü?

Basvuru mektubunuzda yazacağınız ilk paragraf ben kimim paragrafı olmalıdır ve yaklaşık 100-150 kelimeyi geçmemelidir. Bu kısımda isminizi doğduğunuz yerden ve özgeçmişinizden bahsetmenin yanı sıra ben kimim ifadesini karşınızdakileri heyecanlandıracak bir dil kullanarak ve ilgilerini cekecek, size özel bir şeyler ekleyerek yazmalısınız.

İlk yazacağınız cümle belki de butun mektubunuzun en onemli cümlesi olacaktır. Buna çok dikkat etmemiz gerekir. Paragraf butun olarak ilgi cekici gorunurken ayni zamanda içerisinde mütevazilik de barındırmalıdır ki, mektubu okuyacak komitenin ilgisini çekebilsin.


Unutmayın ki sizin gibi yüzlerce öğrenci başvuruyor ve sizin onların arasından kendinizi bir adim onde göstermeniz gerekiyor.Mesela şöyle bir cümleyle baslayabilirsiniz.” Kucuk bir kentte doğup büyümüş birisi olarak bugün peşinden koştuğum ve yakalamaya çalıştığım fırsatları düşünürken kendimi asla hayal edemezdim.”


“Growing up in a very small town, I never imagined myself with considering the opportunities like the ones I am considering today. “

Bu cümle hem içinde belirsiz bir heyecan, hem de merak uyandırıyor ve doğru desteklendiğinde çok güzel bir argüman yaratabilir.

Sonrasında etkilendiğiniz kişilerden, ailenizden bahsedin.Ailenizde sanatkar varsa ondan esinlendiğinizi yazabilirsiniz bu Frank Gehry’den etkilenmenizden daha çok etki uyandıracaktır. Akıl hocanız veya size güç veren çok zorluklar aşmış dedeniz, nineniz mi var ondan bahsedin. Onların yansıması olduğunuzu neden sizin farklı oldugunuzu burada açıklayın.

Kısaca toparlamak gerekirse ben kimim kısmı basitçe: “Benim ismim Ahmet, Bursa’da dogdum. 28 yaşındayım” degildir. Ben kimim kısmı sizin kendinizi en kısa ve etkileyici şekilde anlatacağınız hayat hikayenizdir.

2- Başarılarım, yaptıklarım, ve amacım


Ben kimim paragrafında kendinizi açıklarken aynı zamanda şuan hangi konumda oldugunuzu, ne olduğunuzdan bahsetmiştik. Bu paragrafa katılmış olduğunuz seminerleri, başarılarınızı konu alarak başlayabilirsiniz. Bu katıldığınız yurt içi yurt dışı programları olabilir, öğrendiğiniz yeni bir dil olabilir. Açıkçası etrafınızda genel olarak size öğretilen ve verilen şeyler dışında yaptığınız herhangi akademik sosyal bir etkinlik ve bu etkinliklerin size kişilik ve daha ileriye gitmeniz konusunda nasıl yardımcı olduğunu belirtmelisiniz. Sonrsında da ilerideki hedefimiz neler ve neye ulaşmak istiyoruz bundan bahsetmemiz gerekiyor. Bu bölümün ana temasını tek bir kalıpla ifade etmek gerekirse: “amacınız ne?”

Amaç dediğimde aklınıza su gelebilir: “Amaç mı? Benim amacım ne şuan da bilmiyorum”. Merak etmeyin zaten bir çok insan “amacın ne senin?” diye sorduğunda zaten söyleyemez. Ama yazacağınız mektubun tek bir ana temada buluşabilmesi için bu noktada kendimize en yakin, bizimle en çok özleşen bir özelliğimizi amaç çerçevesine sokabiliriz.

Örnegin:Etrafınızdakileri mutlu etmek, heyecanlandırmak size haz mi veriyor? Bunu sanatınızla mı başarmayı hedefliyorsunuz ve ya başarıyorsunuz? O zaman bu paragrafta üzerine yoğunlaşabileceğiniz amacınız bu olabilir ve mektubunuzu bu çerçevede yazabilirsiniz.

veya

Insanlara yardim etmek, onların sorunlarına çözüm bulmak mı size haz veriyor ve mutlu ediyor? O zaman amacınız budur. Bunu sanatınız sayesinde yapabileceğiniz bir şey haline getirmek istiyorum dediğinizde, ne olmak istiyorum sorusunu zaten yanıtlamış olacaksınız.



3- Mimarlık yüksek lisansı yapmak bana bu amaçta nasıl yardımcı olacak?

İşte bu kısımda amacınızı tanımladıktan sonra bu amacı gerçekleştirmek için yüksek lisansın size nasıl yardımcı olabileceğinden bahsetmeniz gerekiyor. İkinci paragrafı yani “amaç” paragrafını (bence en zor paragraf) tamamladıktan sonra bu paragrafın önünü açmış olacaksınız.


Özetle bu paragraf: Amerika”daki başvurduğunuz mimarlık okulunun genel olarak sanatınıza vereceği katki ve bu katkının amacınıza ulaşmanıza nasıl yardımcı olacağı hakkında yazacağınız paragraf olacaktır.


4- Özellikle bu başvurduğum okul bana nasıl yardimci olacak?

Son olarak özellikle başvurduğunuz okulun size bu amaçta nasıl yardımcı olacağını düşündüğünüzü yazmalısınız? Nedir bu okulun özelliği? Evrensel oluşu mu, sanat tarihine ayrı bir önem vermesi mi, parametrik tasarıma yönelmesi mi… Bu özellik her neyse bu konuyu bundan once yazdığınız 2 paragrafa bağlayarak kurgulandırabilirsiniz.


Ben bu noktada özellikle başvurmak istediğiniz üniversitelerin bölüm başkanlarıyla ve bölüm sorumlularıyla irtibata geçmenizi, onlarla küçük bir seviyede de olsa samimiyet kurmaya çalışmanızı ve bu 4. Paragraf bölümünde de onların ismini belirtmenizi öneririm. Okulunuzu araştırdım, aradım, geldim, gördüm, şu insanla tanıştım, bilgi aldım vs. gibi şeyleri eklediğinizde komite üyeleri sizin okula öylesine değil de gerçekten ilgi duyduğunuzu anlayacaklardır.


Unutmayın sizin başvurunuzu inceleyecek insanlar başvuru inceleme uzmanı değiller. Siz kendinizi sizi daha once hiç tanımayan birine göstermeye çalışıyorsunuz ve en güzel yani bunu yüz yüze yapmak zorunda degilsiniz. Sıkı bir calışma, dikkatli bir yazı ile bunu kesinlikle başarabilirsiniz.

Bu mektubu en basarili sekilde yazmanın sırrı hemen başlamak ve bu 4 temelde önce taslak olarak yazıp, sonra tekrar taslak olarak yazıp, tekrar tekrar okumaktır.Benim önerim portfolyonuza dokunmayın hatta bir kenara koyun ve ilk once bu mektubu yazın. Bu mektup portfolyonuzun ana temasını oluşturacak ve kesinlikle portfolyonuzu çok daha etkili bir şekilde hazırlamanızı sağlayacaktır.


Portfolyo kendi başına hiç bir anlam ifade etmemektedir. Niyet mektubu, portfolyo, referans mektubu ve akademik başarılarınızın hepsi beraber bir paket oluşturup sizinle ilgili ortak tek bir görsel, anlayış ortaya sunacaktır, sunmalıdır.

Umarım bu makale biraz olsun nereden başlayacağınız konusunda size yardımcı olmuştur. Herhangi bir sorunuz varsa yorum olarak yazabilirsiniz, seve seve cevaplarım.

Lütfen bloguma subscribe olmayı unutmayın.Baska bir makalede görüşmek üzere!!

2,725 views3 comments

Recent Posts

See All

3 Comments


cahit dogruer
cahit dogruer
Mar 15, 2022

Çok teşekkürler, umarım başarılı bir mektup çıkarabiliriz, birçok soruma yanıt olan bir yazıydı ,emeğinize sağlık :)

Like

porfoliocracker
porfoliocracker
Jan 20, 2019

Zeynep merhaba,


Bende sana zamanını ayırıp bu paylaşımı okuduğun için ve güzel görüşlerin için çok teşekkür ederim. Eğer sonrası için soruların olursa bana her zaman ulaşabilirsin.


Tekrar teşekkür ederim ve iyi şanslar!

Like

zeynepalpsoy
Jan 20, 2019

Eline sağlık, gerçekten yazın tüm kaygılarımı ve endişelerimi aldı götürdü. Çok teşekkürler!!!

Like
bottom of page