top of page
Digital_Logo.png

Mimari Portfolyo nasıl hazırlanır?

Updated: Oct 17, 2020



Başarılı bir Mimari Portfolyo nasıl hazırlanır?


Bu makalede bulunan öneri ve yöntemler Amerika Mimarlık Yüksek Lisans basvuruları haricinde, yapacak olduğunuz iş, staj başvuruları içinde geçerli olacaktır.


Amerika’da Yüksek Lisans başvurularında bakılan ilk şey portfolyonuzdur.


Peki portfolyonuzda aranan özellikler nelerdir?

Komite üyeleri nasil portfolyoları beğenip öncelik vermektedirler?


Makalemize başlamadan önce belirtmek isterim ki, başarılı portfolyo tabiri kesinlikle göz alıcı render ve teknik çizimlerin bolca barındığı bir kitapçıktan cok daha fazlasıdır. Düzenli, ısrarlı ve hedefe yönelik bir portfolyo hazırlamanın 3 ana temeli vardır.


1- Şuanda ki mevcut olan portfolyonuzu rafa kaldırmak. (En azindan bir süreliğine)

2- Yeni projeler yaratip, mevcut projelere yeni içerikler eklemek. (diagram, eskiz, maket, vb.)

3- Yeni ve mevcut projelerinizi, niyet mektubunuzda olusturduğunuz ana temaya bağlamak ver bir bütünlük oluşturmak.


Gerçekçi olmamız gerekirse, Mimarlık Yüksek Lisansını için aylarınızı verdiğiniz portfolyonuza komite üyeleri 15 dakikadan fazla bakmayacaklar. Hatırlatmak isterim ki bu okullara başvuran sizin gibi onlarca insan var. Bu sebepten dolayı, hazırladığınız portfolyonuzun, sunduğnuz diğer belgelerle beraber eksiksiz bir bütünlük sağlaması gerekiyor ki istediğiniz mesajı bu 15 dakika içerisinde komite üyelerine gösterip ilgilerini çekebilesiniz.


O zaman başlayalım;



1- Mevcut olan portfolyonuzu rafa kaldırmak.

Bu ilk adımın amacı portfolyonuzun tasarımını, üzerinden kuracak oldugunuz kurgu ve ana temayı anlamak. Aynı zamanda kendinizle ilgili sergilemek istediginiz resmi anlamaktır. Bu kısmı tamamladığınızda portfolyonuzun ana teması aklınızda şekillenecek ve bütünsel bir portfolyoo oluşturmanızda en önemli etken olacaktir.


Şuan kendinize doğal olarak “ Portfolyomu rafa kaldırırsam nasıl hazırlarım?” sorusunu soruyor olabilirsiniz.



İzin verin açıklayayım,


Sizin hazırlayacak olduğunuz mimari portfolyoyu diğer onlarca basvuru yapan adaylaylardan ayıran çok belirgin bir resim sergilemeniz gerektiğini söylemiştik. Bunu başarabilmenin yolu kendi kendini ifade edebilen ve bir tasarımcı olarak sizin neden özel olduğunuzu açıkca ifade eden bir portfolyo yaratmaktan geçiyor. Unutmayın komite üyelerini etkileyebilmek için ilk etapta sadece 15 dakıkanız olacak.


Bu sebepten dolayı, portfolyonuzu hazırlamadan önce sizin kendinizi bir tasarımcı, yaratıcı olarak ne ve kim olduğunuzu anlamanız ve bunu en basit cümleler ile bir kağıda dökebilmeniz gerekiyor.


Kendinize şu sorulari sorarak baslayabilirsiniz;

- Ben tasarımcı olarak nasıl düşünüyor nelerden etkileniyorum?

- Benim projelerimin ve düşünme şekli ana temaları, ve konseptleri neler?

- Benim projelerimin yansıttığı ve sergilediği ruh ne?


Kendinizle ilgili bu basit soruları cevaplamayı başarmadan, portfolyonuzun tasarımına başlamamalısınız. Önceliği portfolyonuzdan önce kendinizi anlatacağınız ve portfolyonuzun konseptini üzerinden oluşturacak olduğunuz niyet mektubuna vermenizi öneririm.

Bu aşamayi basarılı bir şekilde tamamladıktan sonra yazdıklarınızı tekrar tekrar okuyun ve bu yazının içerisinden yaratmak ve oluşturmak istediğiniz resmi en net ifadelerle açıkladığınız cümleleri seçin. Sizinle bire bir eşlesen bir fikre ulaştığınız zaman başarılı bir portfolyo yaratmanın ilk ve en önemli adımını tamamlamış olacaksınız.


2- Yeni projeler yaratıp, mevcut projelere yeni içerikler eklemek. (diagram, eskiz, maket, vb.)


Benim zaten mevcutta projelerim varken neden yeni projeler yaratıyorum?


Bu noktada size bir kaç soru sormama izin verin.


- Sizin projeleriniz çok mu yaratıcı? Sizin gibi başvuran bir çok aday da çok yaratıcı projelere sahip…

- Geçmişte yapmış olduğunuz projeler, katılmış olduğunuz seminerler, grup calışmalarınız harika mı? Diğer adaylar da bu özelliklere sahip olacaktır.


- Cok iyi bir iletişim yeteneğine mi sahipsiniz? Emin olun ki diğer aday öğrenciler de bu özelliğe sahip olacaktır.


- Çok iyi yerlerde staj yapıp iş tecrübesi mi edindiniz? Sizden daha iyi yerlerde daha uzun yıllar calışmış insanlar muhakkak ki basvuracaktır.


Peki bu noktada neden onlari değilde sizi seçsinler?

Bütün başvuranların çok iyi görselleri ve ya dijital sunumları olabilir ama hemen hemen herkesin eksik olduğu nokta oluşturdukları projenin aşamalarını açık ve net bir şekilde gösterememeleridir.


Çok guzel bir projeye imza atmış olabilirsiniz ama yüksek lisans basvurularını inceleyen komite sonuçta ortaya cıkmış projeden daha çok olusum aşamasına değer vermektedir. Sizin birden fazla teknik kullanarak değişik şekillerde bir problem çözebilme yeteneğine sahip olup olmadığınıza bakılıyor.


Kısacası ortaya cıkardığınız projeden çok nasıl oluşturduğunuzu da gösterebilmeniz gerekmektedir ve bu sizi diğer adayların bir adım ötesine taşıyacaktır.

Bu yüzden kendi hikayesini, konusunu yazabileceğiniz ve aşamalarını sistemli bir şekilde kaydedebileceğiniz, ilgi çekici yeni projeler oluşturmak size büyük avantaj sağlayacaktır.

Burdaki olay en sonda ortaya çıkan proje değil, projeyi nasıl ortaya çıkardığınızdır.

Portfolyonuzun farklı yollarla düşünebildiğinizi, el çizimleri, aşama maketleri, dijital araçlar yani kısacası farklı teknikler kullanarak aşamalar oluşturup sonuca ulaşabildiğinizi göstermesi gerekmektedir.


Yeni projeler yaratmak kısmını yapmamaya karar verseniz bile mevcut projelerinize dönüp o projelerde yaptığınız eskizleri, maketleri portfolyonuz icin hazırlamalısınız. Eğer eskiz ve maketlerinizi saklamadıysanız şimdi bunları yeniden oluşturmanın tam zamanı!

Yeni eskiz ve maketleri sanki proje sırasında yapmış gibi yeniden oluşturabilirsiniz.

Projenizi iyi bildiğiniz için bunu yapmak hiç zor olmayacaktır. Zamanda yolculuk yapın, elinize kağıt ve kalem alarak ya da kullandığınız dijital programları kullanarak sonuca nasil ulastiginizi gösteren öğeler oluşturun.


Bunlar eskiz, maket, Photoshop calışmaları ve ya herhangi bir şey olabilir. Yeterki kaydettiğiniz aşamayı(process) ve düşünce biçiminizi gösterebilsin. Unutmayin ki siz, insanların gözlerini kamaştıran görsellere ve projelere sahip olabilirsiniz ama unutmayalım diğer adaylarda bunlara sahipler. Eksik olan, atladıkları şey ise kaydedilen aşamaları portfolyolarında göstermek.


Sizin portfolyonuzu inceleyecek kişilerin sizi tanımıyor olması çok büyük ve kullanılması gereken bir avantajdır. En mükkemmeliyetçi gözler bile bu yazıda bahsettiğim teknikler ile etkilenebilir. Yapmanız gereken şey aşamaların açıkca ve yaratıcı bir şekilde sergilendiği niyet mektubuyla bağlantılı olan bütünleyici bir portfolyo sunmaktir.


3 – Yeni ve mevcut projelerinizi, niyet mektubunuzda olusturduğunuz ana temaya bağlamak ver bir bütünlük oluşturmak.


Yeni ve mevcut olan projeleriniz için aşama çizimlerinizi oluşturdunuz.

Bu noktada yapmanız gereken ilk şey öncelikle geriye dönüp ilk adımda yazmış olduğunuz niyet mektubunuzu ve yansıtmaya calıştığınız resmi tekrar gözden geçirmek olacaktır. Portfolyonuzun ana temasını oluşturacak öğeleri sırasıyla portfoyonuzda sergileyeceğiniz projelerinize integre etmeniz gerekmektedir.


İzlenilmesi gereken portfolyo sayfa düzeni şu şekilde oluşturulabilir.


- Öncelikle portfolyonuzda göstereceğiniz projeler için bir sıralama yapıp kaç sayfada sergileyeceğinizi belirleyin. Her projenin 8 ile 10 sayfa arasında olmasini öneriyoruz. Portfolyonuzun sayfalarını hazırlarken 1. ve 2. sayfaların yan yana goruneceklerini unutmayın ve 2 li sayfalar halinde komposizyonlar hazırlamayı unutmayın.


- Her proje için bir tema oluşturabilirsiniz. Kücük bir logo ve bir alıntıyla genel konsepti açıklayan bir sayfa ile de başlayabilirsiniz.

Her proje için portfolyonuzun ilk iki sayfayı proje hakkında genel bilgiler vermelidir. Bunlar kisa bir açıklama, lokasyon, projenin tasarlandığı tarih, hangi ders için yapıldığı, başlangıçtan sona dogru giden aşama cizimlerinin yer aldığı sayfalar olmalıdır.


3-4 ve 5-6. sayfalarda yaptığınız aşama çizimleri ve maketlerin, çok fazla olmamakla birlikte kac planları, kesit ve görünüş çizimlerinde oluşmalıdır.



- Son iki sayfanizda en güçlü görselinizi başka bir element eklemeden yalnız ve duru olarak büyük, sayfayı kaplayan bir şekilde sergileyip her proje sunumunu en güçlü şekilde bitirmeniz gerekmektedir.

Umarım bu makale biraz olsun nereden başlayacağınız konusunda size yardımcı olmuştur. Herhangi bir sorunuz varsa yorum olarak yazabilirsiniz, seve seve cevaplarım. Lütfen bloguma subscribe olmayı unutmayın. Baska bir makalede görüşmek üzere!





6,518 views0 comments

Comments


bottom of page